Polerowanie sztućców w lokalach gastronomicznych i hotelach

sztućce

Prowadzenie biznesu w branżach, takich jak hotele i gastronomia, wiąże się z koniecznością zakupu odpowiedniego wyposażenia. Jednym ze sprzętów chętnie nabywanych przez właścicieli tego typu lokali są maszyny do polerowania sztućców.

Choć sama czynność mycia, suszenia i nabłyszczania sztućców wydaje się być prostą sprawą, to wbrew pozorom pochłania znaczną ilość czasu pracowników hotelu czy restauracji, szczególnie przy większej liczbie gości. Dobrym rozwiązaniem jest więc zakup maszyny, której zadaniem jest polerowanie sztućców (w ilości kilku tysięcy sztuk na godzinę). Sprzęt taki dokładnie suszy, a także skutecznie usuwa ślady po wodzie w postaci nieestetycznych zacieków, dzięki czemu noże, widelce czy łyżki są sterylnie czyste i błyszczące. Warto dodać, że polerowanie sztućców za pomocą maszyny daje o wiele lepsze efekty niż przy użyciu standardowych, ręcznych metod. Pozwala też na znaczne zaoszczędzenie sił i czasu personelu hotelowego lub restauracyjnego oraz spożytkowanie go na inne czynności.

Maszyna, zwana polerką do sztućców, to kosz od ok. 8000 zł do nawet 30000 zł. Cena zależy m.in. od wielkości i mocy. Na rynku dostępnych jest wiele modeli – warto więc przejrzeć ich parametry i możliwości, by dostosować konkretny sprzęt do indywidualnych potrzeb każdego lokalu.